przepisy na posiłki dla psa - Underoof

Czarnych Sznaucerów Olbrzymów
Białych Sznaucerów Miniaturowych
Hodowla
UNDEROOF
Przejdź do treści
PSIE PRZEPISY
 
Bulion kostny
Kości zalej całkowicie wodą, nie za dużo, aby bulion był gęsty. Dodaj surowy ocet jabłkowy(można zastąpić sokiem z cytryny), 2 łyżki do dużego garnka. Załóż pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu (16-24h). Usuń warstwę szumowin.
Na koniec przecedź wywar (kości wyrzuć, chrząstki i mięsko można zostawić jako dodatek dla psa), po ostudzeniu powinien mieć konsystencje galaretki z warstwą tłuszczu u góry.  
Przechowywanie:
Bulion tak przygotowany możesz zamrozić w małych pojemnikach lub przechowywać w lodówce przez około 3 dni.
Wskazówka:
Jeśli twój pies nie jadł wcześniej żywności bogatej w kolagen, jego stolce mogą początkowo być nieco luźne po zjedzeniu bulionu kostnego. Jeśli Twój pies choruje na trzustkę podawaj mu sam bulion bez tłuszczu, który utworzył się na górze.
 
NATURALNY WAPŃ
Skorupki jaj należy wypłukać i usunąć z nich błonki. Skorupki suszymy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 1000C, następnie rozdrabniamy je w blenderze kielichowym, młynku do kawy, moździerzu- to ważne bo duże kawałki mogą podrażnić układ pokarmowy.

SMACZKI DLA PSA:
Większość przepisów na domowe ciasteczka dla psa opiera się na trzech podstawowych składniki:
·         warzywa/owoce (marchewka, jabłko, banany),
·         mięso lub podroby (wątróbka, mięso z kurczaka, ryba)
·         mąka (pszenną, ryżową lub ziemniaczaną).
·         Dodatkiem jest zwykle natka pietruszki, czystek lub algi.

PRZEPIS 1.
Ciasteczka z wątróbką i marchewką – składniki na ok. 100 ciasteczek:
SKŁADNIKI:
1 duża marchewka,
150 g surowej wątróbki drobiowej,
natka pietruszki,
czystek,
1 jajko,
250 g mąki pszennej (można zastąpić np. mąką ryżową),
Papier do pieczenia
 
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce.
Wątróbkę zblenduj na jednorodną masę.
Dodaj resztę składników i ugnieć ciasto aż do uzyskania jednolitej masy.
Blachę – wyłóż papierem do pieczenia
Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek do ciasteczek lub kieliszka.
Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz ciasteczka 10-15 minut.
 
PRZECHOWYWANIE:
Po przestudzeniu ciasteczka należy przechowywać w suchym miejscu, a ponieważ nie zawierają konserwantów- powinny zostać zjedzone w ciągu kilku dni. (możesz je zamrozić)
 
PRZEPIS 2
CIASTKA DLA PSA Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI:
1 duża pierś kurczaka,
1 natka pietruszki,
5 łyżek mąki ryżowej,
trochę mąki do wałkowania i wykrawania ciastek.
 
PPRZYGOTOWANIE:
Ugotuj pierś z kurczaka i pokrój na mniejsze części. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i mąkę ryżową.
Wszystkie składniki zblenduj aż do uzyskania jednolitej masy.
Mąką posyp blat, wałek i foremki. Rozwałkuj ciasto i za pomocą foremek wytnij ciasteczka.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 160 stopni.
 
PRZECHOWYWANIE:
Po przestudzeniu ciasteczka należy przechowywać w suchym miejscu, a ponieważ nie zawierają konserwantów- powinny zostać zjedzone w ciągu kilku dni. (możesz je zamrozić)
 
PRZEPIS 3
Marchewkowe ciastka dla psa
Składniki:
Duża marchewka,
250 g mąki pszennej,
pół szklanki otrębów pszennych,
1,5 łyżki miodu,
1 jajko,
60 ml maślanki,
pół łyżeczki soli,
pół łyżki cukru,
50 g masła
Przepis: marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w 180 stopniach.

PRZEPIS 4
Przepis na ciastka z rybą
Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym,
łyżka oleju lnianego,
1 jajko,
1 szklanka mąki orkiszowej
 
Przepis: tuńczyka zblendować i dodać pozostałe składniki, zmieszać w jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na blachę i włożyć do piekarnika na około 15 minut, w temperaturze 160 stopni. Upieczone i przestudzone ciasto pociąć na paski lub kostki. Zamiast tuńczyka można dać inną rybę świeżą lub mrożoną, bez ości.

PRZEPIS 5
Przepis na ciastka bezzbożowe dla psa z alergią
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z indyka,
1 gruszka,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mąki ryżowej,
4 łyżeczki alg lub czystka
Przepis: Gruszkę obrać i usunąć pestki, następnie zblendować do jednolitej masy. Dodać pozostałe składniki. Ciasto rozwałkować i wyciąć foremką ciastka lub ulepić kulki. Piec 40 minut w piekarniku w 140 stopniach.
Wróć do spisu treści