Z czego skomponować dietę psa - Underoof

Czarnych Sznaucerów Olbrzymów
Białych Sznaucerów Miniaturowych
Hodowla
UNDEROOF
Przejdź do treści
SKŁADNIKI DIETY PSA- czyli czym karmić lub jakie stosować dodatki::
 
MIĘSO:
Najlepszym mięsem dla psa jest to jakości spożywczej, które spełnia standardy żywienia ludzi. Mięso podajemy gotowane, pieczone lub surowe. Mięso gotujemy KRÓTKO i wkładamy do gotującej się wody, by mięso zachowało jak najwięcej wartości odżywczych. Chude mięso i  ryby można gotować na parze.
 MIĘSO CZERWONE:
 ·       Wołowina (cielęcina) – jest jednym z najbogatszych źródeł minerałów: żelaza, cynku i selenu.
·         Wieprzowina ( NIE WOLNO używać na surowo- jedynie po długiej obróbce termicznej)
·         Królik,
·         Baranina (jagnięcina)
·         Kozina,
 DZICZYZNA:
·         Jelenina,
·         Sarnina,
·         Bażanty,
·         Mięso dzika ( NIE WOLNO używać na surowo- jedynie po długiej obróbce termicznej)
 DRÓB::
·         Kurczak,
·         Indyk,
·         Kaczka,
·         Gęś,
·         Perliczka
RYBY:
·         Pstrąg,
·         Łosoś,
·         Dorsz,
·         Tuńczyk,
·         Flądra,
·         Węgorz
·         Sola,
Ryby wędzone są nie wskazane ponieważ dużą ilość soli- nie zdrowej dla psów- można je zastąpić suszonymi rybami (np. suszone szprotki są fantastycznym smakołykiem)
 
PODROBY (nie więcej niż 20% całego posiłku, lub jako dodatek 1-2 razy w tygodniu):
·         Kurze serca i żołądki
·         Indycze serca i żołądki
·         Wołowe i cielęce- serca, płucka, nerki
·         Kacze – serca i żołądki
·         Wieprzowe- NIE UŻYWAMY NA SUROWO 9 gotowane można serca, nerki i wątrobę)
·         Królicze- nerki
·         Gęsie- serca i żołądki
·         WĄTRÓBKA-  Zawiera bardzo dużo wit. A- dlatego można ją podawać maksymalnie 1-2 razy w tygodniu, nie więcej niż jedną (drobiową)- ponieważ może ona bardzo negatywnie wpłynąć na zdrowie naszego psa.
U młodych psów zbyt duże ilości wątróbki mogą powodować nawet zahamowanie wzrostu, u wszystkich, niezależnie od wieku mogą powodować silne biegunki, bóle brzucha, pogorszenie stanu okrywy włosowej.
 
KOŚCI I SUSZONE GRYZAKI DLA PSA
Nie polecam podawać kości, chyba że jest to świadome stosownie w dietach surowych (BARF).
Jednak jeśli chcemy podać kość- musi ona być zawsze mięsna i SUROWA.
W zamian za kości polecam suszone gryzaki- uszy ( wołowe, królicze, sarnie, jelenie, końskie, wieprzowe) z włoskami lub bez (te z włoskami stosowane w nadmiarze- mogą negatywnie wpływać na zęby), penisy wołowe, ogony, łapki lurze i indycze, kopyta, racice, ścięgna, śluzawice, żwacze wołowe lub baranie.
Nie polecam gryzaków z prasowanej skóry- gdy rozmiękają pod wpływem śliny- często przyklejają się do włosów na brodzie i na łapkach.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Suszone gryzaki – większość z nich jest jedynie źródłem głównie tłuszczu, dostarczają trochę białka, ale nie są zbyt wartościowe- są jednak fajnym przysmakiem, który czyści żabki i zaspokajają potrzeby żucia i gryzienia.
PAMIĘTAJMY!
Suszone gryzaki to KALORIE- przykładowo suszone ucho świni to około 180 kcal- jeśli podajemy gryzaka należy odjąć 10% dawki karmy (chodzi tu o dorosłe psy w szczególności z tendencją do nadwagi).
 
SMACZKI I GRYZAKI – to też pożywienie!!!
 
Duża różnorodność smaczków do nagradzania może powodować problemy żołądkowe, niestrawność i rozwolnienia.
Czym grozi podawanie psu źle dobranych kości (zbyt twardych, zbyt dużych, itp.):
·         Połamane zęby
·         Urazy języka i pyska z silnym krwotokiem
·         Zakleszczenie szczęki wewnątrz kości (możliwe w przypadku dużych, pustych w środku kości)
·         Kość utkwiona w przełyku psa
·         Kość utkwiona w tchawicy (powoduje bardzo duże problemy z oddychanie)
·         Silne zatwardzenie
 
WYWAR z KOŚCI
 Bulion kostny może być stosowany na wiele dolegliwości, ale przede wszystkim służy do nawadniania i odżywiania chorych zwierząt oraz wspomagania leczenia chorób jelitowych u psów i kotów, u których występują nawracające lub chroniczne wymioty lub biegunka. ( Sposób przygotowania w zakładce przepisy)
OLEJE
 Dla wzbogacenia diety najlepiej jest podawać w niewielkich ilościach różne oleje na zmianę:
·         Tran,
·         olej  z łososia,
·         olej z krylu,
·         Olej rzepakowy,
·         Olej lniany,
·         Olej z ostropestu,
·         olej z wiesiołka,
·         oliwa z oliwek,
·         olej słonecznikowy (choć jest on najmniej wartościowy)
 
Zazwyczaj proponowana dzienna dawka profilaktyczna właściwego oleju to 5 ml (czyli ok. 1 łyżeczka do herbaty) na każde 10 kg wagi psa.
W przypadkach niedoborów  po konsultacji z dietetykiem dawkę można zwiększyć.
Oleje muszą one być tłoczone na zimno i nie wolno ich podgrzewać, muszą być też odpowiednio przechowywane, bo tracą właściwości. Dlatego nie należy ich gotować wraz z jedzeniem dla psa, tylko dolewać na końcu do miski.
 
JAJKA
Dla szczeniaków raz na tydzień, dla dorosłych 1-3 razy na tydzień.
Jajka są bardzo wartościowym dodatkiem do psiej diety. (Jeśli pies ma uczulenie na kurze jaja- można podawać jaja przepiórcze, indycze, kacze, gęsie, perlicze).
Na surowo polecam podawać samo żółtko, ponieważ białko jest mocniej alergenne oraz zawiera awidynę, która wiąże biotynę (po ugotowaniu awidyna przestaje działąć- zatem gotowane można podawać).
 
WARZYWA I OWOCE
KOLOR:
ZIELONE - mają działanie przeciwzapalne, zawierają kwas foliowy, wit. C, betakaroten
CZERWONE - silne antyutleniające  działanie likopenu zawartego w czerwonych owocach i warzywach opóźnia procesy starzenia organizmu, wzmagają apetyt i przyspieszają trawienie i pozytywnie działają na układ pokarmowy.
FIOLETOWE – mają działanie przeciw zapalne oraz przeciwnowotworowe
ŻÓŁTE i POMARAŃCZOWE- zwierają betakaroten, który w psim organizmie może zostać przekształcony w wit. A.
 
Warzywa gotowane i rozdrobnione:
·         Dynia,
·         Cukinia,
·         Babaty,
·         Ziemniaki
·         Marchewka
·         Korzeń pietruszki (uwaga jest moczopędna)
·         Pomidory,
·         Szparagi,
·         Buraki,
·         Brokuł, Kalafior (podawać w niewielkiej ilości ponieważ obniżają one aktywność tarczycy, mogą doprowadzić do jej niedoczynności)
 
Warzywa do podawania na surowo:
·         Ogórek zielony,
·         Marchewka (to świetna przekąsko-zabawko-gryzak)
·         Brokuł
·         Korzeń pietruszki
·         Natka pietruszki,
·         Jarmmmuż
 
Można podawać niewielkie ilości kiszonych ogórków i kapusty kiszonej.
Owoce do podawania na surowo:
·         Jagody
·         Borówki
·         Jeżyny,
·         Truskawki,
·         maliny,
·         arbuz,
·         Żurawina,
·         Jabłka
·         Melon,
·         Banan
·         Gruszka
 
Wróć do spisu treści